Spring over sidens navigation• Top
Spring over sidens navigation
Indhold

Gymnasiale uddannelser

Eksperimentelt arbejde i astronomi:

Projektoplysninger

Projekttitel Eksperimentelt arbejde i astronomi:
Uddannelsesområder HF
HTX
STX
FormålEksperimentelt arbejde i astronomi har en lidt anderledes karakter end i de andre naturvidenskabelige fag. Man kan som regel ikke direkte lave eksperimenter, men er henvist til at lave observationer og simuleringer. Som eksempler kan nævnes klassifikation af stjerner, hvor man studerer absorptionslinjerne i lyset fra stjernerne, samt galaksernes dynamik, hvor man bestemmer hastighederne af galakserne igen ud fra lyset fra galakserne. Der er stor tradition i astronomi for at data fra professionelle astronomers observationer er tilgængelig på internettet for alle. Dette giver elever og studerende enestående mulighed for selv at anvende disse observationer. Eksempelvis har Kepler satellitten fundet en række nye exoplaneter, og data bag disse opdagelser er tilgængelig og vil kunne anvendes i undervisningssammenhæng.
Der findes desuden en række små undervisningseksperimenter, der kan understøtte arbejdet i astronomi, eksempelvis med at illustrere basale love, så som strålingslovene.

Projektets formål vil være at samle disse erfaringer med eksperimenter, demonstrationsforsøg etc. som der allerede findes i faget, og at undersøge mulighederne for eksperimentelt arbejde baseret på data fra professionelle astronomer og lave materiale, såsom vejledninger til dette.
Produktet vil være et kursus for fysik og astronomilærere, så det fremstillede materiale kan præsenteres og blive videre delt.
Beskrivelse Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af:
Niels Elbrønd Hansen, Frederiksberg Gymnasium
Bjarning Grøn, Viborg Katedralskole
Michael Møller, Rosborg Gymnasium
Thomas M. Amby. Marselisborg Gymnasium
Dorthe Agerkvist, Herlev Gymnasium

Det endelige materiale omfatter bla.
- øvelser baseret på data fra professionelle astronomer indenfor emnerne supernovakurver, Hubbles lov, exoplaneter, krabbetågen, galakserotationskurver, Jupiters masse mm.
- vejledninger til brug af computersimuleringsprogrammer
- målinger på Solen, herunder solarkonstanten, Solens diameter etc.
- små øvelser om bestemmelse af breddegrad, døgnets længde, strålingslovene etc.
- brug af smartphone til at observere himlen
- observation med håndkikkert

Materialet vil blive præsenteret som en del af kurset omkring årsmødet i fysiklærerforeningen. Dette afholdes 27. – 28. oktober 2016 på Severin kursuscenter, Middelfart. Det endelige program for hele kurset forelægger ikke i øjeblikket, men tilmeldingen bliver på http://lmfk.dk/

Desuden vil materialet blive udgivet som en bog med støtte fra Fysikforlaget.

Konklusioner Materialet vil blive præsenteret som en del af kurset omkring årsmødet i fysiklærerforeningen. Dette afholdes 27. – 28. oktober 2016 på Severin kursuscenter, Middelfart. Det endelige program for hele kurset forelægger ikke i øjeblikket, men tilmeldingen bliver på http://lmfk.dk/

Desuden vil materialet blive udgivet som en bog med støtte fra Fysikforlaget.
Start1. august 2014
Afsluttet (forventet)1. december 2015
Sidst opdateret28. marts 2016
Status Afsluttet
Projektansvarlig Fysiklærerforeningen
Slotsgade 2, 3. sal 2200 København N
Kontaktperson Frank Lisberg Borum mail Tlf.: 86260525
Projektnummer 136686
Pulje GYM6987 - GYM-FOU 2014
DispensationProjektet blev forlænget efter aftale med UVM til 30. april 2016.